понедељак, 8. фебруар 2010.

Општина Неготин у статистичким подацима

Када смо одређивали задатке и приоритете у наредном периоду, користили смо и следеће статистичке податке о општини Неготин:
 
ОПШТИНА НЕГОТИН
 
Површина: 1089 km2
Број насеља: 39
Број становника према попису 1991. године             : 50139
Број становника према попису 2002. године             : 43418
Пораст или пад становништва 1991. - 2002.              : -6721
Природни прираштај, 2007. - број                             :   -495
Радно способно становништво (укупно) - Попис 2002 : 26221
Укупан број запослених, 2007. - годишњи просек     :   7264
Ученици средњих школа, 2006/2007. крај шк. год.  :  1055
Број становника на 1 лекара, 2007.                          :  361
 
 
Извор: Републички завод за статистику Републике Србије
 

3 коментара:

  1. Prezentovani podaci predstavljaju sav užas negotinske stvarnosti. I još se pretežno odnose na popis iz 2002. godine. Strah me hvata šta će biti na sledećem popisu 2011. godine ...
    Nisam za džabe napisao da je ovo Prokleta Palanka, koja nema natalitet, već ima mortalitet.
    Samo 7 i kusur hiljada zaposlenih, ili 1/6 od ukupnog stanovništva po popisu od pre 8 godina?!! Ispada da svaki zaposleni treba da izdržava dve prosečne srpske porodice (u XXI veku).
    Recimo da nisu svi koji "nedostaju" otišli u inostranstvo. U Beogradu ili Novom Sadu su. Njih treba vratiti nazad, poslom i pristojnim zaradama primamiti ovde i Beograđane, Novosađane, sve ostale.
    Džaba priča o statističkim regionima, šta će nam veći dokaz od onolike površine koju pokriva NUTS region od Požarevca do Preševa, a koji ne može da se dobaci po broju stanovnika ni do Beograda niti do Vojvodine. Koliki neiskorišćen prostor, a sa druge strane tolika prenapučenost na malom prostoru poput Beograda.
    Ne može jedna stranka ili jedno ministarstvo da sve to promeni, neophodna je celokupna državna strategija oporavka zemlje, a prvenstveno mislim na provinciju, gde se moraju forsirati ulaganja (i domaća i strana, sa debelim povlasticama) baš u ova 2 regiona. Naročito ovaj naš i onaj južni deo.
    Destimulisati beogradizaciju biznisa, a ne državnog aparata.
    To se može postići samo ako su svi relevantni faktori (politički, ekonomski, socijalni) saglasni u tome, inače - nikom ništa, ako se nastavi kao do sada, parcelisanje Srbije po partijaškim šavovima i sujetama. Ne može tu Dinkić ništa, ma koliko ladio usta, ako sa tim nisu saglasni i Tadić, i Nikolić i bilo ko drugi od "faktora".
    Ne treba debeogradizovati Srbiju samo tako što ćemo izmestiti administraciju ili administrativne centre u unutrašnjost, nego treba smanjiti broj ljudi koji živi u Beogradu, vratiti ih u druga dva regiona. Južnija i tužnija.
    Posao, pa onda svih 6, 66, 666 ili 6666 priotiteta za Negotin ili celu Srbiju. Svi su prioritet, nemamo prava na luksuz zvani "redosled".

    Kosovo ne spominjem, nisam licemer.

    ОдговориИзбриши
  2. p.s.
    Evo vam ideje:

    Napravite glasanje za svaki od svojih 6 zadataka, pa će vam građani reći šta bi od toga i kojim redom želeli da rešavate, kada i ako budete na vlasti.
    Stavite anketu sa strane na blog, i pustite je da ide do izbora.

    Dovoljno od mene, koji nisam simpatizer G17.

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala ! Ideja "buši" !! Krećemo od sutra.
    P.S. Ma, simpatišeš ti malo nas, ne bi nam davao tako dobre ideje ... , a ?

    ОдговориИзбриши