недеља, 3. јануар 2010.

Ukrupnjavanje političke scene

Da li usvojeni Zakon o političkim strankama ima veze sa "ukrupnjavanjem" političke scene u Srbiji ? Odgovor je negativan. Bez obzira na to što će 580 od 600 stranaka teško prikupiti 10.000 potpisa za preregistraciju, samo smanjenje njihovog broja ne dovodi do ukrupnjavanja političke scene, jer to je rezultat prirodnog razvoja društva.

Teza koja je forsirana na izborima 2008. - da će na političkoj sceni ostati samo DS i SRS, pokazala se pogrešnom i preuranjenom. Sada takvu tezu promoviše Tomislav Nikolić, s tim što je umesto radikala na drugi pol stavio svoju novu stranku.

Bipartizam u Srbiji još nije realna opcija. Na prvom mestu zato što Srbija nije stabilna demokratija kakve su SAD i Britanija u kojima se dve stranke smenjuju na izborima. Drugo, DS i SNS (bivši radikali) teško mogu da okupe sve ostale. Što zbog pamćenja i sećanja, nepoverenja, sujete, ali i ozbiljnih ideoloških i programskih razlika. To, naravno, ne znači da ukrupnjavanje nije poželjno. Naprotiv. Ali, to je proces i baš kao svaki proces boluje od sporosti, drame, šepanja ...

Skromni doprinos ukrupnjavanju političke scene daće i G17 PLUS. Od stranke čudnog imena, nedovršenog identiteta i ideoloških lutanja, postaće stožer unije regionalnih i lokalnih stranaka.
Tri su osnovna cilja koje će unija predstaviti građanima: regionalizacija i decentralizacija, evroatlantske integracije i jačanje privrede.
Zašto regionalizacija ? Zato što postojeće državno i teritorijalno uređenje ne omogućava ostvarenje načela ravnopravnosti svih građana na regionalno organizovanje, zato što je proces evropskih integracija neodvojiv od regionalizma.
EU danas počiva na "filozofiji evroregionalizma", kao obliku međugraničnog povezivanja susednih oblasti. Zato što je upravo centralizacija identifikovana kao glavni uzrok korupcije, nepoštovanja prava i zakona. Zato što svi delovi Srbije treba da dostignu nivo razvoja neophodan za ulaz u EU, a ne samo Vojvodina i Beograd.
Neosnovan je strah od regionalizacije jer ona ne deli, već spasava Srbiju. Srbiju deli siromaštvo, nerazvijenost i osećanje ljudi koji žive južno od Beograda da su građani drugog reda koji nimalo ne odlučuju o sopstvenoj sudbini.

9 коментара:

  1. Poštovani posetioci ovog bloga,
    Jedno kratko obaveštenje: Pokret „Živim za Negotin“ upravo je otvorio svoj blog na sledećoj adresi: http://zivim-za-negotin.blogspot.com/ . U očekivanju vaših komentara primite naše iskrene Novogodišnje čestitke.
    Dragiša Racić

    ОдговориИзбриши
  2. Dakle, regionalizacija i decentralizacija, evroatlantske integracije i jačanje privrede.
    Ja znam još najmanje pet stranaka koje sve to imaju u svom programu.
    Kao parola, to što ste naveli zvuči sjajno.
    Problem nastaje kad počnemo da analiziramo na kojim osnovama i na koji način planirate da to izvedete.
    Što se regionalizacije i decentralizacije tiče, već smo videli kako je zamišljate (iz Zakona o regionalnom razvoju): tako što ćete da zamažete oči Evropi statističkim regionima e da bismo maznuli neku kintu iz njihovih pristupnih fondova dok se Vlasi ne dosete. Pri tome stvarni region postaje samo Vojvodina koja je prevelika i mora se podeliti na najmanje tri.
    Evroatlantske integracije... OK, nemam primedbi. Priznajem da se zalažete za njih koliko možete a da pri tome ne rizikujete da vas šutnu iz Vlade.
    Jačanje privrede?
    To ne znači apsolutno ništa samo po sebi. Da li ima bilo koga u ovoj zemlji ko je protiv? Kako planirate da utičete pozitivno na razvoj privrede? Subvencijama? NIP-om? Ajd malo to pojasnite, od populističkih parola niko nema koristi.
    Usput, kako se uklapa vaš ekonomski program za jačanje privrede sa programom PŽK-a koji je, kao što svi znamo, nametnuo privrednicima u zaječarskoj opštini poreze koji su nekoliko puta veći od poreza u centru Beograda.

    ОдговориИзбриши
  3. Nama ne smeta da oko ključnih principa druge stranke dele naše stavove. Naprotiv.Originalna rešenja u uređenju države gledali smo na ovim prostorima devedesetih godina prošloga veka. Ne ponovilo se. Suštinska pitanja kao što je državno ustrojstvo, kao što je patriotizam ili moral moraju biti predmet nacionalnog konsenzusa.
    Čelnicima stranke G17Plus može se što šta zameriti ali „političke parole“ ipak nisu njima svojstvene. Ova Grupa, pa zatim NVO i najzad politička stranka nastala je i rasla oko ideje da je struka, rad i umeće ispred ideologije.I da se duhovne vrednosti sa početka ovoga teksta mogu odnegovati tek pošto svako od nas dobro, stručno i pošteno radi posao za koji je plaćen. Lideri G 17 počev od predsednika Dinkića upravo svojim primerom pokazuju kako se predizborna obećanja ispunjavaju. Rezultati njegovog rada su opšte poznati. Monetarna stabilnost i fiskalna disciplina su samo deo, a to su osnovni preduslovi za razvoj privrede.To je deo posla koji država može i treba da radi. Država nije privrednik i ne treba da bude, taj film smo isto tako gledali kao i njegov tužan kraj.

    ОдговориИзбриши
  4. Struka ispred ideologije" je takođe dobro smišljena parola koja računa na negativan kontekst pojma ideologija.
    U suštini, ideologija je sistem ideja koje zastupa pojedinac ili grupa, što će reći da G-17 takođe ima svoju ideologiju koja je ispred struke.
    I to je sasvim OK. Ja se nadam da je jedna od ideja G-17 tržišna privreda. Mada... subvencije i NIP mi govore sasvim suprotno.
    Država je loš privrednik, i tu smo saglasni.
    Problem je što primer RTB Bor-a (piosao sam već ovde o tome, čini mi se) pokazuje da Dinkić baš i ne radi ono što govori. Umesto da proda RTB za ponuđenih 500 miliona evra, Dinkić predlaže da država ostane većinski vlasnik, unosi u budžet države Srbije 130 miliona dolara za izgradnju nove Topionice i nudi manjinski paket nekom strateškom partneru koji je dovoljno lud da u takav posao uđe.

    ОдговориИзбриши
  5. Sasvim se slažem da pomenuti Zakon ima veze sa mnogim stvarima a najmanje sa ukrupnjavanjem političke scene. Pre bih rekao da se radi o težnji stvaranja bipolarne, ne dvopartijske Srbije. Da se Srbija podeli na "naše" i "njihove", a da stranke unutar "strana" budu manje samostalne a više glume frakcije. Tako da zamažu oči i Srbiji i Svetu.
    U stvari, to sam napisao u Otisku za ovu nedelju, Oni (mislim prvenstveno na DS, SPS, SNS) sve to i rade radi republičkih funkcija. U lokalu ih baš briga hoće li ili ne postojati stranke. Prouzrokovaće masovno preregistrovanje lokalnih stranaka u grupe i udruženja građana, koje neće imati pristup republičkom izbornom budžetu. A ako kojim slučajem takvi pobede na lokalnim izborima, opet isto - da vidimo koliki su im to lokalni izborni budžeti i da li mogu da se nose sa beogradskim parama, klizalištima, naftom, donacijama, savetnicima, reklamama, propagandnom mašinerijom. Pa onda neka pobeđuju i dalje, videćemo šta time dobijaju.
    U kontekstu toga je i koalicija Ničićevaca i vas iz G17 plus. U ovoj blesavoj situaciji ste se našli da jedni drugima pokrivate leđa:
    - Dok je G17 u republičkoj vlasti, Boško uvek ima neki vezu "gore", transfer para, republičku kandidaturu za poslanika (kada dođe vreme).
    - Sa druge strane, ukoliko G17 bude isključen iz Vlade, zamenjen npr. Čedistima, eto opet šanse za rušenje Vlade i podrške jednog regionalnog pokreta, ili Unije regiona za naredne republičke izbore.
    Dakle, brak iz čistog računa, ne i ljubavi. A zna se čist račun kakavu ljubav daje. Korisnu.
    Sada Dinkić pomaže Ničiću, sutra će biti obrnuto.
    U redu. To je politika u Srbiji XXI veka, zašto da ne.
    Moja je stvar da li se sa tim slažem ili ne.
    Imam samo jedan izborni listić u rukama. Ogromna je to moć, ukoliko shvatate o čemu govorim.
    Mislim da lokalni G17 ne treba da gubi vreme na beogradsku priču. Negotin je 100% zainteresovan za integraciju u NATO, ubeđen sam u to.
    Ovom gradu ne pomaže ni novi Bondstil, ako bi uopšte neko hteo da ga smesti u desni korner Srbije, na Divlji Istok. Imamo mi ovde kaubojštine i indijanaca i bez Amera. Sa lokalnim mirisom.
    Najjača karta ste vi sami, negotinski članovi vaše stranke, a ne Dinkić i njegove monetarne i statističke bajke o dec/reg Srbije. Manite se toga, Negotinci sve manje vole beograDŽanske fore i fazone i balone.
    Pričajte šta ćete vi da uradite, lično, a ne BG-Firma G17. Tako se dobijaju glasovi.
    Ne pomažem vam ovim, niti odmažem. Nisam član stranaka niti imam nameru da više budem dok se iste ne uozbilje. Dakle, do smaka sveta - 2012.

    ОдговориИзбриши
  6. Ne zaboravite samo da ste nastali i rasli (grupa, NVo i stranka) oko Labusove ideje a ne Dinkiceve!
    A sto se drzave tice. Trosi kao da je privrednik koji ulaze u repromaterijal.

    ОдговориИзбриши
  7. @Lale: Ajde bre... otkud ti ideja da Dinkić bude "zamenjen" LDP-om? To je nemoguća varijanta iz čijeg god ugla gledao.
    I o kakvoj uniji regiona pričaš, kad regioni i ne postoje (osim na mapi)?

    ОдговориИзбриши
  8. Naravno da je tržišna privreda deo programa stranke G17Plus, oko toga skoro da više i nema spora na političkoj sceni. Tržišna privreda i višepartizam predstavljaju sažetu definiciju društvenog uređenja u kome danas živimo. Programi partija se u tom delu razlikuju samo po stepenu u kome država interveniše u privredu, jer apsolutno liberalne ekonomije skoro i da nema danas. Kako bi se inače zadovoljio minimum socijalne pravde? Stranka G17 nosi predznak desno orijentisane partije upravo zbog liberalizma za koji se zalaže u ekonomiji. Ne ideološki desni predznak, ne nacionalizam,ne konzervativizam, ne klerikalizam, dakle sloboda u ekonomiji radi njene efikasnosti. Naravno da svaka država brine o svojim najvažnijim resursima pa u tom kontekstu malo više opreza oko privatizacije RTB-a smatram opravdanim. Ja sam osoba iz te branše i znam koliko je važno za ovaj deo Srbije da RTB bude kvalitetno privatizovan. Iskreno očekujem da će tako i biti.
    Bilo kako bilo, slažem se sa svima vama koji ste rekli da ova vrsta rasprave nije tema za lokalne izbore i lično ću nastojati da je izbegnem u buduće.
    Pitate šta ćemo raditi u lokalu i kakve veze sa tim imaju naša ministarstva. Ukratko ću apostrofirati sledeće činjenice kao odgovor:
    1. Prilikom investiranja u infrastrukturne, ekološke, obrazovne i druge projekte, stranke, pa tako i G17 preko resora kojima upravljaju radije upućuju sredstva u lokalne sredine gde imaju veću podršku birača igde učestvuju u vlasti. To je notorna činjenica.
    2. Procedure za apliciranje kod ministarstava su komplikovane, kriterijumi precizni a lista dokumenata koje treba pripremiti dugačka. Teško će vam pomoći stranački lideri ako niste osposobljeni da novac koji se nudi zaista dobijete.
    3. Mi imamo ljude koji znaju, hoće i umeju da rade

    ОдговориИзбриши
  9. @ RainDog
    Nije bre to ideja (o LDP) nego bljuvotina koja se provlači žutom štampom, a srpski kokošinjac rado prihvata svašta u pileći mozak.
    Unija nepostojećih regiona?
    Pa baš o tome i pričam. To neka objasne prodavci ideje. Ne baratam tim pojmom, nego ga citiram.

    ОдговориИзбриши