понедељак, 7. децембар 2009.

Nije "kiselo grožđe", časna reč . . .

Juče su održani lokalni izbori u opštinama Voždovac i Kostolac.
Rezultati na Voždovcu su sledeći: SNS 37,2% DS 28,5% DSS/NS 8,6% SPS/PUPS/JS 6,5% LDP 4,7% G17 Plus 4,4% SRS 3,6% . . .
Stranka G17 Plus je nastupila samostalno na izborima, i nedostajalo je nešto više od stotinak glasova da pređe cenzus. Ipak, upoređujući rezultate koje su ostvarile DSS+NS, SPS+PUPS+JS pa i DS+Ljajić+Drašković+Batić, ovaj rezultat je u datim okolnostima korektan i realan. Pretpostavljam samo koliko bi glasova osvojili samostalno "sabirci" iz prednje navedenih "zbireva".
Sportska čestitka za SNS (ali samo sportska!).

Za razliku od "velikog" Voždovca, u "malom" Kostolcu priča je sasvim drugačija . . .
SPS 18,1% DS 12,6% SNS 12,5% G17 Plus 9,0% LDP 7,9% DSS 6,7% GG 6,6% SPO 5,2% . . . nema SRS . . .
Izlaznost čak 61,74% !
Velika čestitka za G17 Plus, ali i za "časni" SPO ! A što se socijalista tiče, još uvek duvaju vetrovi iz Požarevca . . .


P.S. U vezi komentara anonimne novinarke na "Uvodnu reč":
Zahvaljujemo Vam se na dobronamernom "skraćenom pravopisnom kursu", i slobodno nastavite sa komentarima u tom smislu. To će biti korisno kako za nas, tako i za čitaoce bloga, a to i jeste naš cilj.
P.P.S. A što se ne predstavite kad već imate lepo ime !? I Tozovac tako misli.

4 коментара:

  1. Nisam posve sigurna da ću se, nadalje, uključivati dopisnim i dobronamernim "skraćenim pravopisnim kursevima",ali...... nikad ne reci nikad! Ko zna? Inače, verujem da je na blogu jedne, bilo koje, političke grupacije daleko važnija poruka o suštini delovanja od, na primer, komentarisanja pravopisnih grešaka. Važan je i stav,te se nadam da će biti negovan na blogu negotinskog Odbora G 17 plus?I, naravno, potpuno ste u pravu- anonimnost nije moje /drugo /ime! Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  2. S obzirom da u Negotinu vlada medijski mrak/neka je na cast svim predstavnicima sredstava informisanja/ smatram da treba da znate da je danas privremeni organ yatrazio predloge ya stalni sastav Izborne komisije.PNTK je dobila ponudu ya,ni manje ni vise,jednog clana i jednog zamenika.Zakon kaze da imaju neotudjivo pravo na 3 clana i 2 zamenika,srazmerno broju odbornika u raspustenoj skupstini.Ovo je bitno da znate jer je ovo prvi korak na zakonitom sprovodjenju izbora koji ce biti,ako kazu neki izvori,7.marta 2010.Po prvom koraku mozete zakljuciti o kakvoj privrmenoj vlasti je rec.Nazdravlje nam bilo.Pravni tim PNTK Negotin

    ОдговориИзбриши
  3. Medijskim pomračenjem je, nažalost, zahvaćena čitava Srbija, tako da ta pojava nije mimoišla ni grad Negotin.U državi koja je problem prezasićenosti elektronskim medijima rešavala rasprodajom radio i TV stanica, po nepristojno niskim cenama, ne vodeći računa o tome ko ih i zašto / ili u čije ime/ za "bagatelu" kupuje /takav je i slučaj Negotina/, drugo se nije ni moglo očekivati. Privatizacija medija je ravna legalnom kriminalu i prosto se nameće pitanje da li su prilikom donošenja kontroverznih zakona u oblasti radio-difuzije, tadašnje poslaničke većine u Skupštini Srbije bile na lakim drogama ili ......? Dovoljno je da se prisetite načina na koji su 31. avgusta, ove godine, donete izmene Zakona o javnom informisanju , mimo protivljenja stručne javnosti i novinarskih udruženja. Zahvaljujući tim izmenama novinari su "pobegli" u još rigorozniju autocenzuru, plašeći se drakonskih kazni i sankcija. Tako je to u medijima danas, koji, sramnije no tokom devedesetih godina 20. veka, navijački rade za određene političke ili ekonomske centre moći. U novoustrojenim tokovima informisanja, zakoni, posebno poslednji pomenuti, štite sve one dvonošce koji su na /makar kakvoj/ funkciji, a novinarstvo je , kao profesija,u najtamnijoj pećini.Treba, zato, pročitati jednu od najpoznatijih filozofskih alegorija, Platonovu priču o pećini, zapravo prvi opis medijske svesti nastale u masovnoj komunikaciji, koja zahteva jedan spoljašnji, tehnički izvor svetlosti. Latite se Platona, nećete pogrešiti!Toliko o mraku u medijima i medijima u mraku! U nastavku reč-dve i o pravu ili ne/pravu! Zakon, kojim je regulisan izbor članova ili kako rekoste sastava Izborne komisije, je velite, na vašoj strani. Ukoliko je tako, a nemam razloga za sumnju, jer verujem da u pravnim timovima, ne samo vaše stranke,rade obrazovani ljudi sa diplomama pravnih nauka, pitam se da li će i kada biti stavljena tačka na već viđena scenarija? Zanima me da li je moguće zatražiti mišljenje "viših instanci"/ rogobatnih li reči, mada su veoma popularne poslednjih godina/ i da se, kasnije, ono, bez obzira kakvo će,i u čiju korist ,biti, zvanično objavi na sajtu Opštine Negotin. Tako bi se izbegle moguće manipulacije i zloupotreba činjenica veoma važnih za buduće odluke biračkog tela, jer dan vanrednih izbora nije tako daleko? Takođe bi se izbeglo nepotrebno svojatanje naknadnih objašnjenja, prethodnim objavljivanjem na bilo čijem stranačkom blogu. Mislim da je to jedino ispravno, s obzirom da naš narod s razlogom tvrdi: "Gde ima dima tu ima i vatre"!

    ОдговориИзбриши
  4. P.S. Jučerašnji komentar, /19,17 /, uglavnom, je "inspirisan" prethodnim, u istoimenoj rubrici, od 7. decembra /23,58/, kojim je otvorena tema medijskog mraka u Negotinu. Takođe je opisan postupak predlaganja članova, za stalni sastav OIK, uz opasku komentatora , Pravnog tima PNTK , da procedura nije usaglašena sa zakonom,što je potkrepljeno brojčanom argumentacijom.Iskreno, volela bih da čujem zvanično objašnjenje nadležnih, republičkih organa, koja su kao i obično veoma zanimljiva. Ali sve za istinu i pravdu! Kada je u pitanju post "Nije "kiselo grožđe",časna reč .....", komentator prošlonedeljnih vanrednih izbora na Voždovcu u Beogradu i Kostolcu , novoustrojena opština, nekada požarevačka MZ , iznosi rezultate , što je i normalno i uobičajeno, za blog, stranački profilisan. Međutim, treba svakako reći da je naslov zanimljiv i provokativan , pravi urednički , te da preko zabeleženih brojeva i procenata, vodi do , takođe, veoma zanimljivog i provokativnog zaključka. P.S. i P.P.S. su već prokomentarisani, kritika je uvažena, a reakcija je, verujem, bila i očekivana?

    ОдговориИзбриши