понедељак, 14. децембар 2009.

"Ko loše ide, i o slamku se saplete"

U članu 23. Zakona o lokalnim izborima doslovno piše:
"Izborna komisija propisuje oblik i sadržaj obrasca za potpis birača koji podržavaju izbornu listu i stavlja ga na raspolaganje učesnicima u izborima u roku od tri dana od dana raspisivanja izbora."
Komentar: bez propisanog obrasca ne može se obrazovati izborna lista, odnosno ne može se kandidovati na izborima!
Izbori su raspisani 07.12.2009. godine, rok od tri dana je istekao 10.12.2009., a Izborne komisije još nema, nije imenovana!?
A ko imenuje Izbornu komisiju za naredne lokalne izbore? Nadam se da znate.

Krivični zakon u glavi petnaest, KRIVIČNA DELA PROTIV IZBORNIH PRAVA, Povreda prava kandidovanja, Član 154.
"Ko kršenjem zakona ili na drugi protivpravan način spreči ili ometa kandidovanje na izborima,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine".

Voleo bih da čujem komentar ili pojašnjenje nekog pravnika, ako slučajno prati naš blog.

16 коментара:

  1. Onda bi trebalo podneti krivične prijave protiv N.N. počinilaca tih krivičnih dela!

    ОдговориИзбриши
  2. I ne samo za to nego i za druge stvari koje je pocinilo vece u tako kratkom roku.Neko pomenu i placanje smeca za Samarinovac,RTK ijos dosta drugih ,Pa Dragisicu imas materijala lati se tvog ubojitog pera,a stranke podnosite ustavne i krivicne zalbe na vas je red da vidimo kako postujete zakon i kako cete stititi nas gradjane i posle izbora.

    ОдговориИзбриши
  3. Privremeni organ je razrešio postojeću Izbornu komisiju i istog dana imenovao novu suprotno Zakonu. PNTK je odmah, znajući da Privremeni organ ovu informaciju neće objaviti putem sredstava javnog informisanja (dosadašnja praksa)obavestio političke stranke i to: SNS, G17+ i Pokret živim za Krajinu, ukazujući na problem održavanja izbora. PNTK nije očekivao da ove stranke podnesu žalbu sudu jer na to i nemaju pravo, ali je očekivao da obavestite i one javnost o tome. DS i SPS su zakasnili sa formiranjem izborne komisije i pitanje je kako će se održati predstojeći izbori u opštini Negotin. Ni jedna politička stranka do danas nije podnela zahtev Privremenom organu da odmah formira izbornu komisiju u skladu sa Zakonom. PNTK ulaže maksimalan napor da se formira zakonita komisija, jer mišljenje ministarstva je, da ako ona nije formirana u skladu sa Zakonom, izbori mogu da budu poništeni i nakon održavanja.

    ОдговориИзбриши
  4. Veoma detaljno pratimo i Vas i ostale blogove.Ne treba biti dipl.pravnik da bi oucili ovo krivicno delo,pa ste ga tako i Vi veoma lepo prepoznali.Svi koji su zainteresovani da gradjani nase opstine zive i rade u ambijentu postovanja prava i obaveza koje garantuje,pre svega Ustav,a onda svi ostali propisi pomno prate politicku i drzavnu scenu Srbije.Nazalost, obe scene su zatvorene za javnost i iza zavese se odigravaju takve predstave koje jos nismo gledali.Ne znam da li znate sta je izjavio Min.Markovic zajecarskoj televiziji?Nazalost, nisu se ostvarile njegove ideje oko razresenja problema funkcionisanja SO Negotin.Da skratim,pricu.Veoma sam zadovoljna sto pokrecete pitanje clana 23.Zakona o lokalnim izborima.Potpuno ste u pravu.Krivicno delo postoji,odnosno ucinjeno je,ali ne od NN lica,kako to rece G.Dragisic,vec od tacno odredjenih lica.Nije potrebno da mi o tome diskutujemo,stvorili su se uslovi da javni tuzilac pokrene odredjene procedure iz svoje nadleznosti,jer su i tuzioci o ovome obavesteni,a duzni su da reaguju kada do njih stigne glas o sumnji da je izvrseno krivicno delo.Bice jos prilike da o ovome diskutujemo.Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  5. U 23,37 poslala sam komentar,objavili ste ga i posle 2 sekunde obrisali.Zasto? Nisam to ocekivala.Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  6. Izvinjavam se komentar je opet objavljen.Ne znam sta se to desilo.Hvala

    ОдговориИзбриши
  7. Verovatno tehnička greška u sistemu, bez našeg uticaja. Pišite slobodno, mi smo "bez cenzure"
    za sve korektne tekstove.
    Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  8. Neko pomenu da treba da reaguje tuzilac.Pitam se da li ono postoji u Negotinu.Ako je to onaj koji je vodio i slucaj Buljisinog sina pisi propalo.

    ОдговориИзбриши
  9. Molim za informaciju o izabranim sudijama ,dajem muštuluk!!!!

    ОдговориИзбриши
  10. Mani sudije, danas Buljisa kupuje poljotehnin lokal kod SDK (sad su tamo kinezi)u agenciji za privatizaciju.Zato kasni opstinsko vece

    ОдговориИзбриши
  11. Cestitam Vam godisnjicu koju obelezavate na danasnji dan i zelim Vam puno uspeha u narednom periodu.Vasi potencijali obecavaju visoke rezultate u drzavnom i politickom zivotu.Gradjani opstine Negotin ocekuju Vase angazovanje na lokalnom boljitku.Dusica.

    ОдговориИзбриши
  12. Najlepše Vam se zahvaljujem na čestitkama i rečima podrške!

    ОдговориИзбриши
  13. Blog DS,slike Ljubisa sa prijateljima su kao figure veneris u boji.Smo se nezna ko koga j...

    ОдговориИзбриши
  14. Da je živa,sutra bi postala punoletna i imala bi šta da kaže...Naravno, radi se o Samostalnoj televiziji Negotin, ako je se neko još seća.

    ОдговориИзбриши
  15. Ko lose ide o slamku se saplice,a onda kod Tice,mislim slomio nogu.

    ОдговориИзбриши
  16. ispravite gresku za izbornu komisiju za clana, 1. i ako je ona iz DS.
    ispravak. srednja stručna sprema.

    ОдговориИзбриши