среда, 5. мај 2010.

UJEDINJENI REGIONI SRBIJE


Beograd, 04.05.2010. god,
Lider G17 PLUS Mlađan Dinkić predstavio je danas osnovne programske ciljeve Ujedinjenjenih regiona Srbije – unije nacionalnih, regionalnih i lokalnih stranaka, grupa građana i pojedinaca, čija će osnivačka skupština biti održana 16. maja u Beogradu.   

„Ono za šta ćemo se boriti je da svako u Srbiji ima jednaku šansu, ma gde da je rođen. Da svako može da pronađe posao, da smanjimo razlike koje danas postoje u razvijenosti između Beograda i Novog Sada i unutrašnjosti Srbije, da se polako smanjuju razlike u platama, koje su danas čak i do 20 puta između opština Trgovište, Bosilegrad, Plandište i Žitište sa jedne strane i opštine Savski venac“, rekao je Dinkić na današnjoj konferenciji za novinare, dodavši da je cilj Ujedinjenih regiona Srbije da mladi ne odlaze iz svojih rodnih mesta u potrazi za poslom ka Beogradu jer se na taj način prazne čitave teritorije.

„Mi ćemo se založiti i za suštinsku političku decentralizaciju i regionalizaciju Srbije koja treba da omogući da lokalni lideri dobiju mnogo veći uticaj u prestonici, da se glas lidera iz Kragujevca, Zaječara, Subotice ili Trgovišta čuje u Beogradu, da ne bude kao što je sada, izabere se poslanik, dođe u skupštinu i zaboravi odakle je došao“, izjavio je Dinkić i naglasio da će se Ujedinjeni regioni Srbije zalagati za direktan izbor predsednika opština i gradonačelnika.

Dinkić je istakao i da Srbija treba da bude simetrično uređena država, u kojoj se mnogo više ovlašćenja prenosi na lokalne samouprave, tj. opštine i  gradove, a u nekim slučajevima, čak i na mesne zajednice. „Za problem Gazele i seču platana na Bulevaru znaju svi u Srbiji, a za probleme u Subotici ne zna niko u Beogradu. Želimo da se problemi ravnomerno rešavaju“, istakao je lider G17 PLUS.

Kao cilj URS Dinkić je naveo i podjednaku dostupnost saobraćajne infrastrukture u celoj Srbiji, kako bi se investitori lakše odlučivali da svoju proizvodnju lociraju van Beograda i velikih gradova. Lider G17 PLUS najavio je i zalaganje za hitno vraćanje imovine lokalnim samoupravama.

„Nije fer što je sva republička administracija smeštena u Beogradu, jer Beograd ima daleko manju stopu nezaposlenosti od nekih drugih gradova. Ideja je da ljudi koji završavaju fakultete u svojim mestima mogu da dobiju posao i u republičkim institucijama, a mi ćemo obezbediti da u početku plate za isti stepen stručnosti budu za 10 posto veće, recimo, u Nišu nego u Beogradu.

Dinkić, koji je i ministar ekonomije, najavio je da će do septembra sedišta nekoliko agencija koje su pod nadležnošću Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja biti preseljene u gradove poput Niša, Zaječara i  Užica.    

Govoreći o osnivačkoj skupštini Ujedinjenih regiona Srbije politički direktor G17 PLUS Vladimir Ilić rekao je da će na njoj biti potpisan akt o osnivanju i usvojena programska deklaracija. Ilić je ponovio da URS neće biti politička stranka, već savez stranaka, grupa građana i pojedinaca koji su okupljeni oko istog cilja.

Ilić je za 16. maj najavio i izbornu skupštinu G17 PLUS na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo stranke – predsednik, 3 potpredsednika i 9 članova predsedništva.

„Vanredna izborna skupština G17 PLUS se po mnogo čemu razlikuje od dosadašnjih izbornih skupština, čini mi se da će to biti iskorak ka demokratizaciji naše stranke i veliki doprinos demokratizaciji  političkih partija u Srbiji jer će ovog puta svi koji žele da se kandiduju za najviše funkcije u stranci biti u obavezi da prikupe podršku velikog broja članova stranke“, rekao je Ilić.

Izjavu Mlađana Dinkića možete pogledati ovde.

Нема коментара:

Постави коментар