недеља, 31. октобар 2010.

Regionalizacija za bolji život

Beograd, 31.10.2010. god.


Ujedinjeni regioni Srbije (URS) predstavili su danas u Beogradu nacrt platforme za regionalizaciju i decentralizaciju države, koja će, kako je izjavio predsednik Mlađan Dinkić, predstavljati suštinski korak ka demokratizaciji društva.
Predstavljajući dokument na sednici Uprave URS, Dinkić je istakao da će se Srbija mnogo brže razvijati ukoliko se odluke donose iz opština i regiona, te napomenuo da je potrebna promena centralizovanog sistema, ali i Ustava Srbije, kako bi lokalne zajednice dobile mogućnost da definišu prioritete svojih građana.
Dinkić, koji je i ministrar ekonomije i regionalnog razvoja, je izrazio uverenje da će Srbija do kraja 2011. dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), dodajući da, ukoliko zaista želi da bude u evropskoj porodici, mora da prihvati pravila koja su u EU.
"Evropa je danas u regionima. Kod nas se sve odluke donose u Beogradu, a ljudi u opštinama se uopšte ne pitaju", kazao je Dinkić, dodajući da je postojeći sistem u Srbiji "feleričan" i da će, ukoliko ne bude promenjen, prouzrokovati još veće raslojavanje na bogate i siromašne.
Za decentralizaciju i regionalizaciju Srbije, kako je napomenuo, neophodna je promena i zakona, među kojima i onih koji se odnose na izborni sistem, a kojima će biti uveden kombinovani sistem, odnosno da građani polovinu poslanika biraju direktno, a drugu polovinu proporcionalno, ali i promena državnog ustava.
Dinkić je naglasio da decentralizacija Srbije znači više sredstava i ovlašćenja na lokalnom nivou, raspoređivanje tereta između centralne vlasti i lokala, kao i razbijanje političkih monopola političkih stranaka u Beogradu.
Decentralizacijom, prema Dinkiću, dobiće i Beograd, koji je danas postaje prenaseljen i opterećen migracijama stanovništva iz unutrašnjosti.
Nacrt platforme za regionalizaciju i decentralizaciju, koji je izradila URS, predviđa da Srbija ima tri nivoa vlasti - republički, regionalni i lokalni, dok bi novi državni Ustav predvideo postojanje sedam regiona - Beograd, Šumadiju i Pomoravlje, istočnu Srbiju, južnu Srbiju, zapadnu Srbiju, Vojvodinu i Kosovo i Metohiju.
Svaki region bi imao statut, kojim bi se definisao organizacioni okvir, nadlešnosti, broj članova regionalne skupštine i broj članova regionalne vlade, a koji mora biti odobriti Skupština Srbije.
Novi Ustav bi, kako navode u URS, predvideo i uspostavljanje Veća regiona u Skupštini Srbije, kao predstavničkog tela regiona, koje bi imalo 35 članova, kao i smanjenje poslanika republičkog parlamenta sa 250 na 200.
Broj opština, kako je navedeno u nacrtu platforme, bi trebalo uvećati najmanje dva puta, odgovarajućom podelom sadašnje teritorije gradova i opština, a predsednici opština i gradova bi se birali direktno.
Za suštinsku decentralizaciju i regionalizaciju zemlje, prema Dinkiću, neophodna je i fiskalna decentralizacija, ali i pojačana kontrola rada regionalnih i lokalnih vlasti.
"Ovo je krupna stvar za Srbiju i ovaj koncept predstavlja suštinski korak ka demokratizaciji. Ovaj koncept dovodi državu pred vrata građana", zaključio je lider URS i najavio da će do proleća biti vođena javna rasprava o dokumentu koji je predložila ta politička organizacija.

Nacrt platforme za regionalizaciju i decentralizaciju Srbije možete pogledati ovde.

Iz štampe:
 Blic: Regionalizacija nužna da bi se u Srbiji bolje živelo
B92: URS: Regionalizacija za bolji život